İBB’den Adalar Kent Konseyine Açıklama Geldi

Adalarımız, coğrafi konumu ve kırılganlığı ile Marmara Denizi’nde veya İstanbul’da doğal veya yapay hadiselerden en çok ve doğrudan etkilenen bölgelerin başında gelmektedir. Son zamanlarda Marmara’da görülmekte olan ve Deniz Salyası ya da Müsiliaj diye adlandırılan doğa hadisesinin en çık görüldüğü yerlerin başında da Adalar çevresi olmuştur.
Su altındaki, bio-organizmalara ve deniz canlılarına zarar veren, hem görüntüsü hem de kokusu ile insanları rahatsız eden bu organizma birikimleri, kıyılara kütleler halinde vurmuş, kapanma öncesinde Ada kıyılarında dolaşan hemşerilerimizde ve ziyaretçilerimizde endişe ve rahatsızlık uyandırmıştır.
Adalar Kent Konseyi tarafından hem ön araştırma hem de konuyla ilgili kurumsal müracaatlarımız yapılmıştır.
Yaptığımız ön araştırmalar neticesinde esas itibari ile bir doğa hadisesi olarak gerçekleşen bu oluşumun çevresel ve küresel bazı sebepleri olduğu bulgusunu kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Küresel ısınmanın yarattığı, sularda erken ısınma ve durgunlaşma ile metropol şehirlerin ürettiği endüstriyel ve evsel atıkların da etkisinin de ihmal edilmeyecek boyutlarda olduğunu önemsemek gerekmektedir.
Sorumlulukların bilincinde olan bir Konsey olarak bu konuyu takip edeceğimizi, yetkili kurumların sahada yaptıkları araştırmalarından çıkacak sonuçları paylaşacağımızı bildiririz. Bilimsel araştırmalardan ve gözlemcilerden gelen bulgu ve sonuçların da yardımıyla, hem kamu kurum ve kuruluşlarını uyarmak hem de kamuoyu oluşturmak adına çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtmek isteriz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Sayın Prof. Dr. Ayşen Erdinçler’in Deniz Salyası ya da Müsiliaj olarak bilinen hadise hakkında Adalar Kent Konseyi’ne yaptığı açıklama

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler
“Mart ayı başlarından itibaren yer yer artış göstererek Marmara Denizinin hemen hemen bütün kıyı noktalarında ve Adalar açıklarında Müsilaj olarak adlandırılan Deniz Salayası da denilen farklı bir fitoplankton yani alg patlaması doğa olayı ile karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.
Önceki yıllarda yosun kirliliği olarak da görülebilen alg patlamaları yeşil ve kahverengi renkler ile görülmüş olup toplanması ve müdahale edilmesi konusunda sorunlar yaşanmıyordu. Ancak, bu yıl görülen Müsilaj olayı daha önce Marmara Denizinde hiç görülmemiş bir şekilde, çok yoğun miktarda yayılmış bulunmaktadır. Akışkanlığı, yapışkanlığı, salyamsı bir sıvı olması yüzünden bu sümüksü oluşumun alınması ve toplanması zorluklarla gerçekleşmektedir. Renk olarak beyaz, açık kahverengi ve köpük gibi görülmektedir. Deniz derinliği sığ olmayan ve geniş alanlarda sadece Deniz Yüzeyi Temizleme Tekneleri ile pervaneler yardımıyla parçalanıp dağıtılmaya çalışılıyor ama tamamen alınıp toplanamıyor. Böylece yok olup suyun dibine inmiyor, kitleler halinde deniz suyu üzerinde yeniden görülmeye devam ediyor.
Mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyunun yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman daha önceki yıllarda olan alg patlaması hadiselerinde olduğu gibi kendiliğinden ortadan kalkacak ve denizin dibine inecek bir doğa olayıdır.
Devletin diğer kamu kurumları ile Müsilaj olayı hakkında sürekli görüşmeler yürütülmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli izinleri İstanbul İl Tarım Müdürlüğüne sağlayarak İstanbul İl Tarım Müdürlüğü koordinesinde Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Bandırma Denizcilik Fakültesi Hocaları Marmara Denizinde Müsilaj Olayını araştırmak ve sahada incelemek yapmak üzere görevlendirilmişlerdir. Konu ve süreci yakinen takipteyiz”
Iskender zturanl?, sosyal medya hesab? zerinden yapt?g? a ?klama ile Adalar Kent Konseyi Baskanl?g? i in adayl?g?n? a ?klad?.
Yorumunuz anlaşılamamıştır.