Adalar Kent Konseyi 16 Ağustos 4. Forum Notları ve Sonuç Bildirgesi

Adalar Kent Konseyi 16 Ağustos 4. Forum Notları ve Sonuç Bildirgesi
Yönetici Özeti:
Adalar Kent Konseyi her hafta sonu düzenli olarak gerçekleştirdiği forumların dördüncüsü için, bir önceki forumda Ada İçi Ulaşım konusunun tartışılmasına karar vermişti. Ulaşım konulu forumumuz 16 Ağustos 2020 Pazar günü gerçekleştirildi. İki forum arasında konseyimizin web sitesi faaliyet geçirildi ve önceki forumların özeti ve sonuç bildirgeleri internet sitemizden de yayınlandı. Adalar Forumu sayfalarımız artık ilginizi bekliyor. Web sitemizde forum gündemleri ile ilgili makalelerinizi de yayınlatabileceksiniz. Sayfalarımız herkese açıktır.
Forum tutanaklarını sizlere sunmadan önceden bir özet bilgilendirme, hem konuyla ilgili yol haritası, yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgi vermek istedik.
Forumlara, eylemlere, etkinliklere katılarak, etkin ve değerli katkılarını esirgemeyen, Adalar adına deneyimi, bilgisi ve yüreğini samimiyetle koyan ve düşüncelerinden ilham aldığımız, önerilerini hayata geçirmeye çalıştığımız bütün katılımcılara, konseyin bütün değerli bileşenlerine, bireysel ve kurumsal paydaşlara çok teşekkür ediyoruz.
İskender Özturanlı – Adalar Kent Konseyi Başkanı
Evet efendim hepiniz hoş geldiniz. Daha önceki toplantılımızda mikrofon dolaştırıyorduk ancak Covit19 tedbirleri kapsamında herkesi kürsüye davet etmenin daha doğru olduğuna karar verdik ve bu forumdan itibaren artık kürsüden konuşacağız. Bu forum önemli ve değerli bir forum olacak bizim için. Bu toplantılarımızda Adalar ile yetkili kurullar ve kurumlar arasında bir eşgüdüm ve diyalogu sağlayacak kapılar açıyoruz. Bu toplantılardan çıkardığımız sonuçları ilgili kuruluşlara iletiyoruz. Burada bir sonuç bildirgesi de çıkarıyoruz ve ilgili yerlere bildiriyoruz. Bugün forumumuza iştirak eden sayın İETT Genel Müdürü, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, İBB Kurumsal İletişim ve Yolcu Hizmetleri Daire Başkanı Müfit Yetkin, İETT Genel Müdür Danışmanı Murat Altıkardeşler, İETT Adalar İşletme Müdürü İlker Aksoy ile Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de aramızdaydılar.
Bildiğiniz gibi Şubat ve Haziranda alınmış iki önemli Ukome kararı var. Önümüzdeki hafta gelen araçlar, taksiler ve akülü araçları da kapsayacak olan bir üçüncü toplantı daha olacak bildiğim kadarıyla, Adaların ve Adalıların bu toplantı öncesi, ulaşımda neredeyse 150 yıllık büyük bir geleneği temsil eden İEET’in değerli yöneticileri ile tartışmak önemli ve tarihsel bir fırsat. Sonuçlara gelmeden oralara nasıl gelindiği önemli.
Fayton konusunda konseyin görüşü bellidir. Bu bir sistem konusudur, yarın süreçler değişirse kontrol etmek ya da düzenleme nasıl olacaktır, bunların analiz edilmesi gerekmektedir. Şimdi Kent Konseyi Çalışma Grubu Koordinatörlerinden Yaman İrepoğlu Ada içi ulaşım ile ilgili genel bir toparlama ve değerlendirme yapacak.
Yaman İrepoğlu – Mimar
Forumlarımıza gösterdiğiniz ilgiden ötürü teşekkür ediyoruz. Burası tipik bir ada. Yokuşlu inişli. Bu topoğrafyada yaşayan topluluk mutlu. Burada olmaktan mutlu, 200 yıldır burada bir gelenek bulunuyor. Ancak son dönemde turizm hareketliliği nedeniyle geleneklerde bozulma var ve insanlar tedirgin oluyor.
Büyükada yorgun, Adalar yorgun. Öncelikle Büyükada’dan bahsedecek olursak. Bundan 1 yıl öncesine kadar bir ulaşım modeli yürüyordu. Faytonun kaldırılması ve nüfusun yoğunluğu nedeniyle daha faklı araçların gelmesi öngörüldü. Plansız bir şekilde yapıldığı için sorunlar yaşıyoruz. Burada alacağımız kararlar ve oluşturacağımız ortak akılla bir çözümler demeti hazırlayacağız. Burada 8-15 metre eninde bir ulaşım ağı ile yürüyoruz. Yayalar, bisikletler, günübirlik bisikletler, akülü araçlar ve çeşitli diğer araçlar var. Günübirlik ziyaretlerle birlikte günlük 200.000 kişilik bir nüfus hareketliliğinin olduğu yerde dünyanın hiçbir yerinde koordinasyonsuz şekilde bu süreç yönetilemez.
Öneli bir konu da şudur; adalar SİT alandır. Ulaşımda, SİT alanında deforme edilecek kararlar alınmamalıdır. Alınacak kararlar düşünülerek, tartışılarak alınmalıdır. Dünya Miras Listesine aday olduğumuz düşünülerek hareket edilmelidir. İmar durumu da özenle incelenmelidir. Çok eksik planlar var. UNESCO adaylığı sürecinde en önemi faaliyet ulaşımın çözülmesi olacaktır. Bu konu çok önemlidir.
Burada, yapacağımız forumda alacağımız kararlar birlikte çözüm üretmeyi sağlayacağız. Bu platform ortak aklın oluşturulması için bir şans olacak. Çalışmalarımız ses getiriyor. Sevinerek izliyoruz. Konuşmacılardan sonra da beli fikirlerin belli yerlere iletileceği umuduyla hepinize sevgiler sunuyorum
Neşe Erdilek – Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi
Forumumuza hoş geldiniz. Ulaşımla ilgili sorunları özetlemek isterim öncelikle. Şu anda Adalar’da 6.000 civarında bir akülü var. Eskiden sağlık nedeniyle verilen akülüler şahsi kullanım sebebiyle çoğaldı. Sağlık nedeniyle olması dışında hepimizin gördüğü gibi küçük çocukların hız yaparak sınırlı yol kapasitemizin içinde hareket halinde olduğunu görüyoruz. Bütün işyerlerinin önünde birkaç tane motorlu araç var 1400 civarında kiralanan bisikletler var ve 1500 civarında da şahsi bisiklet var. Sayısı hızla artan kamu araçları var. Bunlar üstelik benzinle ya da mazotla çalışan araçlar. Yasak olmasına rağmen elektrikle çalışması gerekmesine rağmen ihtiyaç nedeniyle bu araçlar geliyor. Diğer belediyelerden bizim belediyemize hibe yoluyla gelen araçlar dahil çok büyük araçlar var. Bu araçların da elektrikli ve akülü hale gelmesi gerekmekte, değiştirilmesi gerekmektedir. Ve kontrol altına alınmalıdır. 500 civarında motorlu araç var. Sivil araçların da geldiğini görüyoruz. Bu kadar fazla araç çeşitliliğinin içinde otobüsler de geldi. Bu bir ihtiyaçtı evet. Kamu araçları istiyorduk geldi. Ama şu anda akülülerde şahsi kullanım çok arttı. Özel ve korsan taksiler faaliyet gösteriyor. Özel akülü taksiler yasadışı olarak kullanılıyor. Bunların sınırlandırılması lazım. Belli kurallarla Adalar’da ulaşım sisteminin kurulması gerekiyor. Acilen bir trafik düzenine ihtiyaç bulunuyor. Bir trafik yönetmeliğinin yapılması gerekiyor. Kontrolün sağlanması gerekiyor. Kontrolü kimin yaptığı belli değil. Bir trafik polisliği uygulaması başlamalıdır. Cezalar uygulanmalıdır. Ancak bunu kim uygulayacaksa bir an evvel uygulamaya geçilmelidir.
Mustafa Çınar – Heybeliada, Esnaf
Benim söyleyeceğim şudur; bu yeni arabalar, sakatlar ve hastalar düşünülmeden getirilmiştir. Ben bakkal dükkanı açmadan önce kira kontratı yapıyorum, bir planlama yapıyorum, odaya kaydoluyorum, yangın ruhsatını alıyorum, maliyeden açılış yapıyorum, izin alıyorum. Her iş yapılmadan bir siteme ve planlama yapılıyor. Bu bana ve herkese böyleyse belediye neden paldır küldür iş yapıyor? Türkiye’de 988 tane ilçe var, bütün her yere akülü serbesttir, siz kalkacaksınız adalarda akülüleri çalıştırmayacağım diyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. Her yerde çalışıyor bu araçlar. Adalar sizin malınız mı? Biz akülülere para verdik yatırım yaptık. Babanızın malı değil ki. Adalarda bisikleti kaldırabilir isiniz?
Kişi ve insanları düşünmeden insanlara hizmet edilemez.
Engelli insanların düşünülmesi gerekmektedir.
Teşekkür ederim.
Hanefi Bido – Heybeliada, Çalışma Grubu Koordinatörü
Mustafa beyin dediği gibi sıkıntılar var ama bunlar kanunsuz değil. Bu araçlar ehliyetle kullanılabilecek araçlardır. Ucu açık ve kuralsız olduğu için problem oluşturuyor. Bu konu ilçe emniyet müdürlüğünün yetkisindedir. Ulaşım aracı geldiği için artık ihtiyaç da azaldı. 2918 sayılı kanun uygulanırsa akülülerin % 80’i otomatik olarak ortadan kalkar ve bir mağduriyet de olmaz. Ancak İBB’nin kendi getirdiği araçlar için de aynı kanun uygulanmak zorundadır. Adalar için toplu ulaşım sistemi uygun değildir. Herkes zaten araç beklemek yerine yürüyerek 20 dakikada ulaşabilir. Elinde yükü olan, kucağında çocuğu olan insanların İBB araçlarını kullanması zaten imkânsız durumda. Bu İETTye masraf çıkartır sadece. İETT’nin işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesi durumunda akülüler maliyetli olduğu için otomatik olarak ortadan kalacaktır. Ancak esnaf için akülüler bir ihtiyaçtır. Yasakla sorunlar çözülmez. Bizim Heybeli’de atlar ile ilgili sorun yoktu. Burgaz’da da sorun yoktu. Atlara sadece Büyükada’da işkence vardı. Adada kültür dokusunu bozmayacak hibrit modeller bulunmalıdır. Anıtlar kurulu faytonu kültür varlığı olarak kabul etmedi. İBB ve İETT dayanağı olmayan işler yapıyorlar. İETT altından kalkamayacağı cezalara çarptırılabilir. Bir yerlerde yanlışlar var. Konuşarak çözülmelidir. Burada ilişkiler insanlar üzerinden yürüyor oysaki kanunlar üzerinden ve kurumsal olarak yürütülmelidir. Konuşarak anlaşarak ve uzlaşarak kanunlara uygun çözümleri bulmalıyız. Akülü araçlar belediyenin yetkisi ile ortadan kaldırılamaz. Ehliyetlere herkes 1750 TL ödedi. Ayrıca ehliyetsiz olarak dolaşanlar da var. Kanunlar var, yeni bir şey keşfetmeye gerek yok. Düzenleme var ama uygulama yok. Uygulansın.
Deniz Emin Tüfekçi – Heybeliada
Bir dost konuşması gibi olaya yaklaşmak istiyorum. Heybeli’de Çam limanına kadar bir sefer koysanız işler kolaylaşacaktır.
İstanbul’da her araç 65 yaş üstüne bedava. Adalarda ise herkes ücret ödemek zorunda kalıyor. 65 yaş adada göz ardı edilmemelidir. Büyüklerimize saygı duymalıyız. Büyük yaşlardaki insanların düşünülmesi gerekir. Ayrıca araçlar onları bir yere bıraktıktan sonra yürümek zorunda kalıyorlar.
Yollara direkler konuldu. Bu direkler olacak iş değil. Adanın topografyasına ve ruhuna uygun olmayan şeylerin kaldırılması gerekir. Hiç olmazsa görüntüyü yok etmeyelim. Ben turizmciyim, papaz okuluna giderken herkes yürümek zorunda kalacak. Papaz okuluna araç çıkmıyorsa, taksi gibi bir şey yapmıyorsanız faytonun yaptığı işi kime yaptıracaksınız?
Birkaç notu aktarmakta fayda görüyorum. Müfit beyi görünce mutlu oldum. Burası Çelik Gülersoy’un adının verildiği bir yer. Gülersoy, faytonun yok edildiğini duysaydı kemikleri sızlardı. (alkışlar) Ben eski adalıyım, sokakta büyüdüm, buranın çocuğuyum, çocuklarımız da burada büyüyecek.
“Elektrikli araç motorlu araç değildir” demek akıl işi değildir. Böyle bir şey nasıl yazılabilir? UKOME kararları bu kadar akıl dışı olamaz.
Adaların yaya yolu olduğu ilan edildi. Oysaki zaten ada yaya yoludur. UKOME kendi yetkilerine bakmalıdır. Koruma Kurulu kararlarını tanımadan UKOME kararı alınamaz. Herkes kendi yetkisini bilmelidir. Abuk sabuk işlerle uğraşılmamalıdır. Yönetim bir karar almak istiyorsa öncelikle bu karardan etkilenen kim varsa onların fikirlerini almak zorundadır. Bunu yapmazsanız herhangi bir siyasi anlayıştan farkınız kalmaz. Ben yaptım oldu şeklinde yapılan işerin zararlarını hep beraber göreceğiz.
Bu araçlar akülü ve elektrikli olarak legal sayıldı. Herkesin başına bela olan akülü araçları neye dayanarak kaldıracaksınız? Sen kaldır ben de kaldırayım diyeceklerdir kullananlar!
Heybeli’de bile vızır vızır adanın çocukları akülü kullanıyor. Biz adaları motorize ettiğimiz anda kaybetmiş olacağız. Özel taksi ya da minibüs bile gelebilir. Adanın hiçbir özelliği kalmaz. Ben dünyayı da gezdim dünyanın en güzel yeri burasıdır. Burayı mahvetmeye hiçbirimizin hakkı yoktur. Bizim görevimiz adaları gelecek nesillere aktarmak ve korumak olmalıdır. Turizm için adalar berbat edilmemelidir, Kaosun içine turisti de getirseniz gelmeyecektir. Buranın bir özelliği vardır. Kum güneş deniz nasıl pazarlanıyorsa faytonu da burada pazarlamalıyız. 6-7 aylık süreçten ders çıkarmalıyız. Doğal yaşam ortamımızı korumamız gerekmektedir. Fayton kötü kullanılıyorsa önleminizi alıp düzenlemeliydiniz. Yarın minibüs koysanız onu da kötüye kullanabilirler. Dışarıdan gelen herkesin ihtiyacını karşılamak bizim görevimiz değildir, adanın misyonu değildir bu. Adada faytoncu değilim, atım da yok, ama adada faytonlara birlikte yaşamanın yollarını bulmak gerekir. Bunu sağlayacak hangi tedbirler varsa almak zorundayız.
Musa Kazım Biçer
Benim kaderim Emin Tüfekçiden sonra konuşmak şeklinde gelişiyor hep. Burada İETT’nin değerli yetkilileri var. Biz bağırıp çağırmak yerine önerilerle ve yapıcı tekliflerle konuşarak ilerlemeliyiz.
Bu ülkede milli mücadele döneminde en çok sevilen renk kırmızı idi. Şimdi bu renkten uzaklaşıldı ve mavi enternasyonal renk kabul edildi Adalardaki araçların renkleri eskiden beri hep kırmızı olarak tercih edilirdi. Sonradan mavi renk tercih edilmeye başlandı. Benim faytoncu çok arkadaşım var ancak bu araçların devri bitmiştir artık. Ben İETT genel müdürü ve yardımcılarına yeni araçlar için kırmızı rengini uygulamalarını öneriyorum.
Şefik Aslan – Büyükada
Öncelikle Büyükada’daki çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Çok çalışmalar yaptık. Trafik kazalarını, ölü yaralı sayısını bir türlü öğrenemedik, hiçbir makamdan bu sayıları alamadık, hiçbir kurum bunu veremedi. Bu rakamları mutlaka bulmak ve takip etmek gerekir, evimizin önünde çoluk çocuğumuzu koruyabilmemizin yolu budur, bu ivedi bir durumdur. Biz vergi ödüyoruz. Yasalar varsa uygulayın. 50 civarı polis görev yapıyor. Bir iş yapıyorsanız yasasını çıkarırsınız ona göre çalışırsınız. Yasal olmayan işler nasıl yapılabilir. Yasa çıkarın neyi çalıştıracaksınız biz de ona göre takip edelim. Ben yaya yolunda yaya olarak yürüyemiyorum. AYEDAŞ’ın araçları yaya kaldırımında duruyor, nasıl mümkün olabilir?
Yusuf Ziya Varan – Büyükada
Yerel yönetim yasalarla ve kurallarla olur. Kural ve yönetmelik yoksa anarşi ve kaos olur. Ve yaşadığımız da budur. UKOME’nin aldığı karara Ada belediyesinin üye göndermediğini ve yaya yolu olmaktan çıkarıldığın duyduk. Böyle bir şey nasıl olabilir? İlgilenmezseniz nasıl takip edeceksiniz?
Akülü için sağlık raporu isteniyordu, adada yaşamayanlar bile yaşı anne babalarının üzerine akülü araçlar aldılar ve suiistimal edildi. Çok yakın komşularımın 3 tane akülü araçları var. Bunları denetmezseniz gerçek anlamda ihtiyacı olanlara haksızlık etmiş olursunuz. Dengeyi bulmak, gerçek ihtiyacı olanlarla olmayanları ayırmak ve doğruyu bulmak zorundayız. Farsakoğlu zamanında motorlar geçici ruhsat adı altında kalıcı hale getirildi. Oysaki geçici ruhsat diye bir şey yoktur.
Adalar kurallar ve yönetmeliklerle, denetime ve düzenle yönetilmelidir, kurallar uygulanırsa merkezi yönetimden de destek alınabilir.
Rafet Garip – Büyükada Maden Mahallesi Muhtarı
Şimdi öncelikle başlıklar haline birkaç konuyu iletmek istiyorum. Başlıklar halinde toplamam gerekecek. Ben şu inançtayım, kurumlarda yaptığımız toplantılarda adalardaki durumları yönetecek yasaların olmadığı ve bir yasal boşluk olduğu sonucuna varıldı, belirsizlik var.
Konseye şunu önermek istiyorum. Bunu çözecek kurum kimdir, belediye mi UKOME mi? Bu sorunun temelden çözülebilmesi için hangi kurum yetkiliyse o kurumla görüşerek sorunların çözülmesini öneriyorum. Akü, fayton ve bisiklet gibi birçok sorun var. Ancak ulaşım çözüm noktasında şu anda işleyen araçlarımız var. Adalılar memnun. Aksaklıklar var. Deneme yanılma yoluyla bazı düzelmeler oluyor. Yerlere, yollara konulan “kedi gözü” denilen şeylerin kaldırılması gerekir. Çocuklar düşüp yaralanıyor. Sadece çizgi yeterlidir.
Adada 2. Adres kayıtları vardır. Herkes kayıt yaptıramaz. Yazlıkçılara hizmeti verirken bizlerin de özellikle de halkın ve adaların kalkınması için bazı gereksinimleri karşılamamız gerekir. Bundan sonra kayıt yaparken 1. Adresten yapılmalıdır. 1 adres yapılırsa merkezi bütçelerden alınacak paylar artacaktır. Kamu kurumları ve İller Bankası yaşayan insanlar nispetinde personel ve kaynak aktarımını yapmaktadır. Bu hususların gözetilmesi ve dikkate alınması gerekmektedir.
Hıdır Ünal – Arabacılar ve Motorsuz Araçlar Derneği başkanı
Konsey başkanına ve konseye teşekkür ediyorum. Faytonu ulaşım başlığı altından çıkarmayı düşünmemeliyiz. Yoksa işin içinden çıkılamaz.
Faytonların kaldırılmasına İBB meclisinde oybirliği ile karar verilmiştir. O yüzden parti ayrımı yapılmaksızın değerlendirme yapmak gerekir.
Biz ilgili kurumlarla bilimsel anlamda çalıştık, ilçe, il, belediye, kaymakamlık, emniyet gibi tüm kurumlara sunum yaptık. En azından elektrikli fayton olması gerektiği konusunda çalışmalar yaptık. Herkes evine ucuz ve kolay ulaşırsa Adalar’da elektrikli ve akülü araçlara ihtiyaç kalmaz.
Ben 50 yıllık adalıyım diyenlere baktığımda Adalar’ı tanımıyorlar diye düşünüyorum.
Binlerle ifade ettiğimiz elektrikli araçlar sokaklarda dolaşıyor, biz sakin bir ada istiyoruz, trafiği düzenleyeceğiz derken şu anda binlerce araç dolaşıyor. Ticari taksiler türedi. Trafiği kolaylaştıralım derken daha da zorlaştırdık. Fayton gitti onun yerine birkaç türden araç geldi. Korsan akülüler faaliyetteler, 150-200 liraya taşıma yapıyorlar. Hatta iskelede, meydanda sıraya girmişler, iş yapıyorlar. Faytoncular işsiz kalıp kenarda otururken korsan taksiler tam gaz faaliyet gösteriyor. Ulaşım konusu ve hakları yeniden revize edilmesi gerekir. Kolay çözülecek, bir saatte çözülecek konuları bu kadar uzatmanın anlamı yoktur. Adalılara çile çektirmeye de gerek yoktur.
Ertuğrul Özbay – Büyükada
Birkaç öneri sunmak için buradayım.
Burada hafta sonları daha çok problem oluyor gördüğüm kadarıyla.
Buraya gelen insanlara göre belli bir düzen ve taksim yapılmalıdır. Bu kadar basit bir meseleyi hemen çözmek gerekir. Sorunları hepimiz biliyoruz bilmeyen yok. Kaç kişi geliyor, nereye gidiyor, bunları konuşup çözmek gerekir.
İki haftadan beri iskeleden gelen insanlar Çınar Meydanındaki otobüsleri bilmedikleri için sıkıntı yaşıyor, aradaki başka korsan araçlara biniyorlar.
Bir düzenleme yapılmalı ve sistem çalışmalıdır.
Melis Kanık – Büyükada
Bence esas sorun adalıların da dile getirdiği şey ulaşım ama bir yandan da gelen insan sayısı önemlidir. Gelen insanları kamyonlara da doldursan ihtiyaç giderilmez ve yetmez.
Faytonları düzene sokulması ulaşım çalıştayında da konuşuldu ve ne yazık ki bu olmadı. Yaya yolu da konuşuldu fakat daha sonra ihtiyaç doğdu minibüslere yol çıksın diye yaya yolu olmaktan çıkarıldı. Kurala uyulmuyor ama uygulama yapılıyor ve ona göre kanun çıkıyor gibi davranılıyor.
Atlar özgürleşecek denilmişti fakat atlar özgürleşmedi ve 8 aydır hapisler. Bir kısmı sahiplenildi. Faytonlar adada çalıştırılmayacak ama Türkiye’nin başka yerlerinde taırm yada başka analarad kullanılmasını nönü açıldı.
Adalara tomalar bile gelmişti ama kaçak ve korsan taksiye neden engel olunamıyor?
Atlar hapisken 500 civarı faytoncular işsizken korsan taksi oluyorsa o halde faytonlar da yasa dışı çalışsınlar mı?
Pandemide 2. İkametgâh sahipleri adaya alınmadılar. Gerçek adalılar adaya sokulmadı ama hemen sonra adalı olmayan binlerce insan adaya hücum ettiler. Bunda bir mantık bulamıyorum.
İnsanlara bir toplu taşıma dayatmak hangi mantığa dayanıyor. 5 dakikada eve gelecek kişilere, herkese bir tur yaptırmak ve bunu dayatmak nasıl bir mantıktır.
Müslüm Şahin – Büyükada
İETT in 149 yılı kutlandı. Ben hayırlı ve kazasız günler diliyorum.
Bu toplantıyı keşke en baştan yapsaydınız. Heyetim adına Konseye teşekkür ediyorum.
Gelen araçlara baktığımızda; mesafe, maske ve dezenfektan var mıdır bakmak gerekir. Adadan kaç şoför alındı bunu öğrenmek istiyorum. Adalar meydanı neden baş durak yapılmıyor onu da anlamıyorum, bunu öğrenmek hakkımız. Kumsal hiç düşünülmemiş. Kumsalda oturanlar nasıl gidip gelecek, bunlar düşünülmeli. Rotalara dikkat edilmelidir. Duba, kedi gözü gibi şeyler sistemli olmalıdır. Aya Yorgi’ye sefer olacak mı?
Fayton kaldırıldığında 1 ay boyunca sinek uçurulmamıştı. Şimdi neden yapılmadı? Yolcu taşıyan akülülerin durumu çok önemli, bu yeni durum denetlenmelidir.
Emin beyin birçok görüşüne katılıyorum. Çalışan arkadaşların durumu dikkate alınmalı. Kılık kıyafet konusu da konuşuluyor. Personelin istirahat, tuvalet, yeme içme ve diğer sorunları bulunuyor. Yolcuların şikayetlerini amirlerine bildirmeleri gerekir. Engelli vatandaşlar için araç basamağının olması gerekir. Kaymakam, belediye ve emniyet tutarlı olmalı ve görevlerini yapmalıdır. 5.000 araç neden aldırdılar? Neden kullandırıyorlar? Alınan kararlar uygulanması gerekir. Uygulanmazsa, geç de olsa böyle toplantılarda hep birbirimize şikâyet edeceğiz. Teşekkür ediyorum.
Mahmut Nüvit Doksatlı – Büyükada
Üç sivil toplum yönettim. Doğal Hayatı Koruma Derneği, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve İç Mimarlar. Topluma yeteri miktarda hizmet ettim. İyi bir yurttaş olarak görevlerimi yaptım. Adalılar konuşuyor, elit bir topluluk var, çok güzel. Adalar Kent Konseyi, yapabileceği en güzel işi yapıyor, tematik toplantı. Trafik üzerine bir toplantı. Dünyada birçok tartışmalar yapılıyor. Mesela Paris’te kimseyi memnun etmeyen bir sonuç çıktı. Bazen böyle oluyor. Biz burada konuşuyoruz diye istediğimiz sonuçlar çıkmayabilir. Adalar bizim malımız değil. Burada birçok çalışma yapan insanlar rahmetli oldu. Herkes gidici. Adaları kendi malımız gibi görmeyelim. Evrensel bir bakış açısı ile bakın lütfen. Burası bütün bir dünya mirasıdır. Ve temel kararlarınızı böyle alın, zor karar olsa da böyle olmalı. Temel ayrımlara dikkat etmek gerekmektedir. Adalar bize emanet. Her yerde bir kurul vardır, adada da şehrin yağmalanmamasını sağlamak gerekir. Bütün insanlık için ve halk için bir şey yapmak gerekir. Herkesin isteği yerine gelmeyebilir. Yerel iktidarın zorlukları var.
Ulaşım için ulaşımı planlayacak insanlara bir özet vermek gerekir. Temel kararları bu şekilde ulaştırmak gerekir. Temel kararımız; Adalar zor bir yer mi olacak kolay bir yer mi olacak? Ondan sonra da o karara uyulacak. Venedik’te her şeyi elle taşıyorlar. Gondollar var. Faytonlardan vazgeçilmesin ama çarşı ve merkez yavaş şehir ve temaşaya uygun bir şehir, yaya yolu olmalıdır. Biz bunu istersek ona göre çözülür. Doğal hayatı koruma derneğinde Küre dağlarını bütün bir dünya mirası olarak ilan ettik, Adalar’ı da dünyaya hediye edelim. Bunun için uğraşalım.
Zeynep Alpar -Heybeliada
Otobüsler bir ihtiyaca hizmet etmiyor. Burada herkes aynı fikre katılmak zorunda değil. Aynı fikirde olmak ve herkesin mutlu olması mümkün değil. İhtiyaç analizi yapılmalıdır. İhtiyaç analizi yapılsaydı kimin ihtiyacını karşılayacağımızı tespit edebilirdik. Adada yaşayanlar ve misafirler olarak ikiye ayırmak gerekir. Kent sosyolojisine uygun davranmak gerekir. İhtiyaçlar bitmez. Arz ve talep dengesi kurulmalıdır. Daha fazla talep yaratmak çözüm değildir. Gezmeye gelenler yürüyebilir. Toplu taşıma Adalıların ihtiyacı değil. Otobüse binenler, gezmek için gelenler, onlar daha iyi gezsin diye Adalar üzerindeki yükü arttırıyor. Denetlenemiyor. Adalar yükü kaldıramıyorsa sınırlansın, kota konsun. Sana hizmet veremiyorum denebilir, sanırım bu kadarı denebilir. Yılda 20 civarında bisiklet kazasında ölen var. Sağlık konusunu bilmiyoruz.
Zeki Sagay – Büyükada
Dışarıdan karar verilmesi uygun olmuyor, bu yöntemle öz dinamikler bilinemez. Biz çalıştayda yoktuk, hayatımızı doğrudan etkileyen kararlar alınıyor. Yerel Belediye yapılacak işlerde önayak olmalıdır.
Adalarla ilgili karelerde fayton olmayan tek fotoğraf bulamazsınız. Tekrar belli sayıda, belediye denetiminde, belli güzergahta faytonlar olmalıdır. Adaların marka değeri korunmak zorundadır.
Bisiklet kiralamaya gelenler bisikletçiler tarafından kontrol edilmeli. Bisiklet kiralayana kurallara uymadığında ceza verilsin. Bisikletçiler ikaz etsin; çarşıya girme, kaza yapma durumunda kiralayan da sorumlu olmalıdır. Daha özenli ve denetimli olmalıdır.
Hüseyin Yay – Heybeliada Muhtarı
Yeni Adabüsler önemli yerlere, dik yerlere çıkamıyor, halk için sıkıntı yaratıyor. Mezarlıktan ve Ruhban Okulu’ndan geçmiyor. Dubalar karşılıklı iki arabanın geçmesine engel oluyor. Acil durumlarda zararı oluyor, faydası yok. Kedi gözlerine de gerek yok, takılıp düşenler olabiliyor.
Adalarda hizmet gerçek nüfusa göre görmelidir, halk ikinci adresleri birinci adres yapmalıdır, bu yapılırsa Adalara yararı olacaktır.
Adalarda istihdam sorunu var. İşe alımlarda adalılara öncelik verilmelidir.
Tayfun Mater Büyükada
Yeni araçlar iyi ama küçük 4 kişilik olanlar niye hala çalışmıyor. Ayrıca 65 yaş üstü Adalıların para ödemesi yasaya aykırıdır.
Duraklarda isim gereklidir, oturmalı bekleme yerleri gerekmektedir. Yol çizgileri siliniyor ve görünmesi çok zor.
Şoförlerin hakları korunmalı, kalkış yerlerinde oturma yerleri olmalıdır.
Hafta sonları tuvalet sıkıntısı çekiliyor. Büyük tuvaletler getirilmelidir.
Sultanbeyli’den gelenlerin de İstanbullu olarak adaya gelme hakları var, örneğin çarşaflı kadınlar. Adada bisiklete binebiliyor ama Sultanbeyli’de binemiyor.
Kenan Yüksel Büyükada
İlk kalkış yeri düzenlenmelidir. Sürücülerin temel ihtiyaçları için mekan hazırlanmalıdır.
Güzergâh Nizam üzerinden ve çift taraflı olmalıdır, Maden’den de dönmesi gerekmektedir.
Durak yerleri yeniden gözden geçirilmelidir. Ada taksilerin bir an önce çalışmaya başlaması gerekmektedir?
İnci İşbulur – Avukat, Burgazada
Bazı yollara bu araçların çıkması mümkün değil. Burgazada’da hiç kaldırım yok, herkes, dükkanlar, lokantalar kaldırımları işgal etmiş.
Güzergahlar yeniden düzeltilmelidir. Kurallar katılımcı yöntemle belirlenmelidir.
Hayrettin Baysal – Büyükada, İyi Parti İlçe YK Üyesi
Acilen taksilerin başlaması lazım. Korsan akülüler sorunu çözülemez hale gelecek.
Kamer Alyanakyan – KK Adalar Ada İçi Ulaşım Grubu Koordinatörü
Araçlar tepeden inme şekilde bize getirildi. Yavaş şehir prensiplerine uyulmalıdır. Hız kesilsin ve 20 km, 15 km gibi bir hız sınırı konulsun.
Yeni araçlar korna çalınmasın ve sesi fayton kampanalarına benzer olsun lütfen. Duraklara isim ve numara konmalıdır. Tabelalar düzenlenmelidir.
Müfit Yetkin – İETT yolcu Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Daire Başkanı
Sorunları dinledik. Notlarımızı aldık. Dersimizi çalışıp sizinle daha detaylı bilgileri paylaşacağız. Kent konseyine ve başkanına teşekkür ediyorum, çok verimli ve yararlı bir toplantı oldu.
Bundan sonra sürecin her kısmını Adalılarla birlikte yürüteceğiz. Bu toplantıları daha sıklıkla yapalım,
Sonuç Bildirgesi
Adalar Kent Konseyi, Ulaşım Çalışma Grubu koordinatörlüğünde, Eylül başında bütün toplantılar ve forumlardan çıkan sonuçlar, ve talepleri toplayan bir program önerisini İBB Ulaşım Dairesine, İETT yönetimine ve Adalar Belediyesine sunacaktır. Forumdan güzergahlar, tarifeler ve kalkış noktaları ile ilgili somut sonuçlar çıkmıştır, bunların bir kısmı uygulamaya başlamıştır.
Ulaşım planı “hibrid” bir modelle Adalar halkının katılımı görüşleri ve denenen, sınanan yaşanmışlıklar üzerine çalışılacaktır. Faytonların yeniden bir gezinti aracı olarak sisteme katılımı tartışabilecektir. Akülü araçların özellikle ihtiyaç sahipleri dışında, belgesiz yada korsan ticari olarak kullanımına asla göz yumulmamalıdır. Yol akış ve trafiğin düzeni konusunda, KK olarak önerilerimizi İETT ve Ulaşım Dairesine ayrıca sunulacaktır.