Adalar CittaSlow-SlowCity-Sakin Şehir Üyesi Olsun mu?
Adalar CittaSlow-SlowCity-Sakin Şehir Üyesi Olsun mu?
BU MAKALENİN AMACI, ADALILARI CittaSlow KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK, ARAŞTIRMA YAPMAK, ÇALIŞMA GURUPLARI KURMAK VE ATILABİLECEK ADIMLARA DAİR KARAR VEREBİLMEK İÇİN ADALAR KENT KONSEYİNDE YENİ BİR FORUM DÜZENLENMESİNİ SAĞLAMAKTIR.
Adalardaki çeşitli kurumların düzenlediği çalışmalarda ve Kent Konseyi Forumlarında görüyoruz ki, konuştuğumuz konular her ne olursa olsun temel özne ve paydaş; Adaların doğallığının, sakinliğinin, kültürel yapısının, özgünlüğünün, geleneksel yapılarının korunmasının ve hepimize huzur vermeye devam etmesinin sağlanmasıdır.
Bazı konularda ise ortak beklentimizin aynı olmasına rağmen, -teknik ve bilimsel bilgi, standartların oluşturulamaması ve çalışma yetersizliklerinden olduğunu düşündüğüm sebepler ile bir türlü ortak kararlara varamıyoruz. Bu durum karar verici kurumların karar vermelerini zorlaştırdığı gibi Adalıları hayal kırıklığına uğratan, kapsayıcı olmayan, memnuniyet verici olmayan uygulamaların yapılmasına da vesile olmaktadır.
Adalardaki bu ortak beklentilerimiz bir tesadüf değildir. Zira Adalar’dan da kuş bakışı görebildiğimiz gibi çok yakınımızda 16 Milyonluk büyük ve çok hızlı yaşayan ve betonlaşmış,havası kirlenmiş, İstanbul metropol şehri var. Sanıyorum hiçbirimiz Adalar’da da bir gün İstanbul’daki gibi süreçlerin yaşamasını ve İstanbul’a benzemeyi istemeyiz.
Bazılarına göre ise bu süreçler çoktan başlamış durumdadır. İstanbul’da artan nüfus, Adalarımıza olan ilgiyi artırmak da ve Adaların kaldırabileceği ziyaretçi sayısının aşılması, ulaşımın yoğunlaşması ve imar
güncellemeleri baskısı da dahil birçok tehdidi artırmaktadır.
Bu tehditler konusunda yalnız değiliz ve (CittaSlow-SlowCity-SakinŞehir) kavramı ilk kez İtalyanlar tarafından tanımlanıp, uluslararası bir savunma sisteminin kurulmasının temel sebebi bu tür tehditleri bilimsel çalışmalar ile ve Uluslararası dayanışma ile engellemesine yöneliktir.
İtalya’nın dört küçük kentinin belediye başkanlarının (Bra – Francesco Guida, Orvieto -Stefano Cimicchi ve Positano – Domenico Marrone)1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Saturnuni’nin önderliğinde kurulmuştur. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70’e çıkmıştır. Birliğe üyelik başvurusu yapabilmek için kentin nüfusunun 50.000 den az olması gerekmektedir. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir.
Birliğin sisteminde dönüşümlü başkanlık ve üyeleri düzenli olarak denetlemede vardır. Adalarımızın böyle bir çalışma ile bu Uluslar arası birliğe üye olması durumunda başta TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlar, bakanlıklar ve belediyeler; Uluslararası çalışmalar ile belirlenen 70 kritere uygun olarak davranmak durumunda kalıyorlar ve yerel halk bu standartlar çerçevesinde yerel değerlerini, hukuki gerekçeler ile koruma fırsatına erişmiş oluyor.
Türkiye’de https://cittaslowturkiye.org/ olarak temsil edilen Uluslararası birlik çalışmaları ile Türkiye’de şuan 18 ilçe-kent cittaslow üyeliğine sahiptir. Dünyada 40 İtalyan üyeden sonra
Türkiye ikinci konumdadır.
Bu yerli üyeler aşağıdadır:
Akyaka-Muğla, Eğirdir-Isparta, Gerze-Sinop, Gökçeada-Çanakkale, Göynük-Bolu, Halfeti-Şanlıurfa, Mudurnu-Bolu, Perşembe-Ordu, Seferihisar-İzmir, Şavşat-Artvin, Taraklı-Sakarya, Uzundere-Erzurum, Vize-Kırklareli, Yalvaç-Isparta, Yenipazar-Aydın, Güdül-Ankara
Yukarıdaki ilçeler, çalışarak süreçleri geçmiş ve Cittaslow üyesi olmuş durumdadırlar.
Adalarımız için de bu sürecin değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşünerek Adalar Kent Konseyi’nde yeni bir Forumlar serisi ile çalışma yapılmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Kararlar alınabilirse, ardından Belediyemizin bu konuda çalışma başlatmasını talep edebiliriz ve Adalar Kent Konseyimizin de aktif olarak desteklemesi, yerel halkın konuyu sahiplenmesi ile umarım ilçemiz için hayırlı sonuçları hep birlikte çalışarak oluşturabiliriz.
Saygı ve Sevgiler ile
Kenan Yakut
Yazılım-Mekatronik Uzmanı
Adalar Kent Konseyi Dijital Dönüşüm İletişim ve Etkinlik Geliştirme Çalışma Grubu Koordinatörü
Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Cittaslow
https://yalova.csb.gov.tr/yavas-sehir-slowcity-nedir-haber-106890
https://yalova.csb.gov.tr/yavas-sehir-slow-city-ar-ge-projemiz-kapsaminda-izmir-seferihisar-gezisihaber-221067
https://yalova.csb.gov.tr/bir-kentin-yavas-s-hir-citta-slow-kent-olmasinin-yerel-kultur-uzerindekietkileri-haber-199793
Ekler, Notlar;
TC Cumhuriyeti çevre ve şehircilik bakanlığı sitesindeki açıklamaya göre;
Günümüz teknoloji ve standartları açısından bakıldığında yavaş şehir (SlowCity), hızlı yaşam alışkanlıklarının sebep olduğu yok olma ve bozulmalara karşı, bir koruma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır.
Yavaş şehir (SlowCity) ile şehirlerin dokusunun, sakinleri ve yaşam tarzının standartlaştırmasının ve yerel özelliklerinin ortadan kaldırılmasını engellemek amaçlanmıştır.
Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, el değmemiş kırsal alan kültürü, özgün bir siluete sahip, sakin ve huzurlu dokusu ile bu anlamda yola çıkılabilecek bağlamda çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite teknolojileri ve tesisleri, yerel üretim, farkındalık, misafirperverlik gibi kriterlerin gerçekleştirilmesini gerektiren süreç, potansiyel değerleri ve mevcut çevre ve altyapı koşulları boyutunda değerlendirmeler ortaya koymaktadır.
Yavaş şehirler, ekoloji ve sürdürülebilirlik alanında bilimin son buluşlarından da faydalanarak, kentsel ögeleri koruma odaklı olmalıdır. Yavaş Şehirlerde gürültü kirliliğini ve trafiği kesmek, yeşil alanları ve yaya bölgelerini artırmak, yerel üretim yapan çiftçilerle bu ürünleri satan dükkan ve lokantaları desteklemek ve yerel estetik ögeleri korumak gibi faktörler kullanılabilir.
Amaç
Cittaslow hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerin, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.
Üyelik
Cittaslow Uluslararası Birliği’ne üye olmak isteyen kentler, birliğin belirlediği 7 kriter çerçevesinde projeler geliştirmesi bu projeleri belgeleyerek bir başvuru dosyası haline getirmesi gerekmektedir.
Kentler Kriterler
Çerçevesinde faaliyetlerin üzerinden kriterlerin gerçekleştirilme oranına göre değerlendirilmekte ve puan almaktadır. Bir kentin Cittaslow olması için Cittaslow felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50.000 altında olması ve Birlik’e sunduğu başvuru dosyası üzerinden yapılan değerlendirmeden geçer puan alması gerekmektedir. Başvuru sürecinde aday kentlere Genel Merkez’den veya Ulusal Ağlardan temsilciler giderek yerinde değerlendirme yapabilir.
Cittaslow üyelik kriterleri şu alt başlıklarda yer almaktadır:
Çevre politikaları
Altyapı politikaları
Kentsel yaşam kalitesi politikaları
Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar
Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar
Sosyal uyum