Burgazada’da Tiyatro: Bir İnsanı Sevmekle Başlar Her Şey

BURGAZADA’da TİYATRO: BİR İNSANI SEVMEKLE BAŞLAR HER ŞEY
ESER : SAİT FAİK ABASIYANIK
TARİH : 22 Ağustos Cumartesi Saat 21:00
YER : Aya Nicola Çay Bahçesi
Biletler Biletix ve sahne gişesinde
Bir İnsanı Sevmekle Başlar Her Şey tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor. Sait Faik Tiyatroda… Türk edebiyatının en iyi hikayecilerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık tiyatro seyircisiyle buluşuyor. “Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlar her şey” cümlesinin esasında iki önemli yazara ait olduğunu bilenlerin sayısı azdır. Zira internet sitelerinde bu sözün sahibiyle ilgili yanlış bilgi paylaşanlar da oldu.
Dostoyevski ‘Budala romanında “Dünyayı güzellik kurtaracak” derken, Sait Faik ise ‘Alemdağı’nda Var Bir Yılan’ adlı öyküsünde “bir insanı sevmekle başlar her şey” diyordu.
‘İşte o benim. Ben, sandallar içinde bir sandal, denizler içinde bir deniz, insanlar içinde bir
İnsan, Sait Faik.’
“Sivriada gecelerinden Burgazada’nın lodoslu sabahlarına, oradan yağmurlu bir gecede Atikali’ye, oradan şehrin yüreği Beyoğlu’na, efsanevi Haliç’e, hayatın hızlı yaşandığı Yorgiya’nın mahallesine, oradan Galata köprüsüne buram buram deniz ve edebiyat kokan bir İstanbul ve öykü yolculuğu… Sait’in peşinde Sotiri, kalbinde Eleni, yanı başında Orhan Veli, düşlerinde Panço, bir elinde kalem kâğıt, bir elinde rakı kadehi, ayaklarının dibinde kum, balık, martı ve gözlerinde insan sevgisi…Kara Kutu oyuncularıyla bir kez daha seyirciyle buluşuyor sevgili Sait Faik.”
Oyunun Künyesi
Yazan: Sait Faik Abasıyanık
Oyunlaştıran: Jale Sancak
Yöneten: Egemen Sancak
Oyuncular: Egemen Sancak, Ozan Elaltunterin, Emir Baran Sezginer
Teknik Uygulama: Berkay Gülek
Foto-Video: Utku Kocabey
Oyun, 22 Ağustos Cumartesi Saat 21:00’da Aya Nicola Çay Bahçesi’nde sahnelenecek.
Adres: Gönüllü Caddesi Aya Nikola Mevkii BURGAZADA / İstanbul
1906-1954 yılları arasında yaşamış ünlü edebiyatçımız Sait Faik Abasıyanık, kısacık ömrünün son yıllarını Burgazada’da, bugün müze olan bu evde geçirmiş. 1938’den itibaren her yaz mevsiminde bu eve gelmiş, hastalığının ilerlemesi ile birlikte ise, 1945’ten itibaren tüm günlerini Burgazada’da geçirmeye başlamış. 1959’da müzeye dönüştürülen ve yazarın annesinin vasiyeti üzerine 1964’te Darüşşafaka yönetimine devredilen ev, tipik bir ada konağı.
Sait Faik’in izinde Burgazada
Sakin bir sokakta, yemyeşil bir bahçenin içinde, bembeyaz, narin bir yapı. Çok yükseklerde olmamasına rağmen, pencerelerinden adanın o muhteşem manzarası gözlerinizin önüne seriliyor. O manzaranın önünde Sait Faik’in can kattığı satırları yazdığı çalışma masasını görünce, konağa hâkim o dingin, o ilham veren havayı soluduğunuzda, kendinize sormadan edemiyorsunuz: Sait Faik olmakta acaba bu ortamın etkisi nedir?
Sait Faik’in izinde Burgazada
2000’de kapsamlı bir restorasyon sonrası yeniden ziyarete açılan müze pazartesi, salı günleri ve resmi tatiller dışında her gün 10.30-18.00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Küratörlüğünü Sevengül Sönmez’in yaptığı müzede, yazarın çalışma odası, yatak odası, oturma odası türü alanlar olduğu gibi muhafaza edilmiş. Yaşamındaki başlıca kilometre taşları, diğer sanatçılarla bağlantıları, eserlerinden bölümler, ailesiyle, dostlarıyla yazışmaları, siyah-beyaz fotoğrafları, kısacası Sait Faik’e ait her şey bu ev müzede. Bir panoda da başladığı günden bu yana Sait Faik Hikâye Ödülü’ne layık bulunmuş yazarların isimleri duruyor, her yıl eklenecek yeni isimleri heyecanla bekleyerek.Sait Faik’in izinde Burgazada
Derim ki, ‘Semaver’ mi, ‘Alemdağ’da Var Bir Yılan’ mı yoksa ‘Son Kuşlar’ mı, hangisiyse en etkilendiğiniz Sait Faik eseri, alın onu yanınıza. İstanbul’dan vapurla yola çıkın, Burgazada’da inin, hemen iskelenin karşısındaki Ergün Pastanesi’nden ponçik, yanında da bir içecek alın, adanın kokusunu içinize çeke çeke Sait Faik’in evine doğru ilerleyin. Dilerseniz en başta, dilerseniz sonra gezin müzeyi ama mutlaka bahçeye geçin. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin müzeye armağan ettiği güzel bir koltuk var bahçede, iki kişilik. İşte ona kurulun ve açın kitabınızı. Sait Faik’i Sait Faik yapan ortamın içinde, ustayla buluşun satırlarında.