2. Adalar Forumu Notları ve Sonuç Bildirgesi
19 Temmuz Adalar Forumu Notları ve Sonuç Bildirgesi
Yönetici özeti:
Adalar Kent Konseyi her hafta sonu düzenli olarak gerçekleştirdiği forumların üçüncüsü için, bir önceki foruma “Kıyı-kenar Kanunu, kıyı şeridi ihlalleri, Adalıların kıyıları kullanabilmesi, sahillerin eşit kullanımı temalı olarak gerçekleştirilmesine karar vermişti.
Ancak bir önceki hafta çıkan Heybeliada orman yangını ve yaz aylarında gelen ziyaretçilerin sıklığı ve denetim, müdahale, önlem ve lojistik gibi konuların sıkıntılar ve yetersizlikler içermesi nedeniyle konsey olarak bu haftanın forumunun afetler afet yönetimi ve yangınlar olarak belirledik, dolayasıyla sahiller ile ilgili konu bir hafta sonraki oturma kaldı.
Forum tutanaklarını sizlere sunmadan önceden bir özet bilgilendirme, hem konuyla ilgili yol haritası, yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgi vermek istedik.
Adalar Kent Konseyi Forumdan iki gün önce Heybeliada yangını ve yapılması gerekenlerle ilgili, KK Süleyman Durmuş tarafından düzenlenen, sivil toplum, muhtarlık, Kızılay ve çalışma Grupları, Meclis hazırlık gruplarının geniş katılımıyla yangın anı, müdahalesi eksiklikler dinlendi, bütün katılımcılardan değerli katkılar alındı, yol haritası çıkarıldı.
Ayrıca, Forumdan iki gün sonra, Forumda konuşulanlar dikkate alınarak, 24 Temmuz günü Neşe Erdilek koordinasyonunda mahalle temsilcilerinin değerli katılımı ve katkılarıyla yetkililere sunulacak öneriler ve yaptırımlar listesi hazırlandı.
Öte yandan, aşağıdaki dökümlerde göreceğiniz gibi, iki ayrı ve önemli konuşmada hem Ali Ercan Akpolat hem de Korhan Gümüş tarafından yetkilerle birlikte afet ve kriz yönetim toplantıları düzenlenmesi önerli önerildi. Forum tarafından, yetkilenen Korhan Gümüş bu toplantı için çalışmalara başladı.
Bayram sonrası hafta içinde belirlenen bir günde bu toplantının gerçekleşmesi için çalışma ve görüşmeler sürdürülmektedir.
Gelecek hafta bayram olması sebebiyle Pazar günü forum yapılamayacaktır. Bayram sonrası toplantı ayrıca duyurulacaktır.
Forumlara, eylemlere, etkinliklere katılarak, etkin ve değerli katkılarını esirgemeyen, Adalar adına deneyimi, bilgisi ve yüreğini samimiyetle koyan ve düşüncelerinden ilham aldığımız, önerilerini hayata geçirmeye çalıştığımız bütün katılımcılara, konseyin bütün değerli bileşenlerine, bireysel ve kurumsal paydaşlara çok teşekkür ediyoruz.
Ayrıca her hafta, toplantı tutanaklarını, en ufak detayları dahi atlamadan tutarak, tek tek geri dönüşleri alıp düzenleyen, okunabilir hale getiren ve kamuoyuna sunan, Konsey Hukuk Grubu Koordinatörü İbrahim Aycan’a önemli ve değerli katkıları için ve toplantının ses düzenlemesindeki detaylardan, yaratıcı çalışmaların hazırlanması, dağıtımı ve sunumundaki titiz ve değerli desteği, katkısı için Konsey, Etkinlik ve Dijital Dönüşüm Grup Koordinatörü, Kenan Yakut beylere çok teşekkür ediyoruz.
İskender Özturanlı – Adalar Kent Konseyi Başkanı
Adalar Kent Konseyi olarak kendi yasal konumumuz gereğince, halkla bir araya gelmek için ve asgari müştereklerde buluşmak için bu toplantıları düzenliyoruz. Bu haftaki konumuz sahiller ve kıyı çizgisi hakkında olacaktı. Ancak afet ve yangın bizi öncelikli olarak bu konuyu tartışmaya çağırıyor, öncelikli olarak bu konuyu tartışmaya çağırıyor. Kabul ederseniz. (kabul ediliyor)
Adalar halkının katılımcılığı önceliklidir, önemlidir. Bizler her türlü meselede önce Adalılardan görüş alarak başlamak istiyoruz. Bu Kent Konseylerinin olmasa olmazıdır. Burada konuşulanlardan çıkaracağımız yol haritalarını, önerileri ve programları düzenleyip yerel ya merkezi her türlü merciye götürecek, müşterek çalışma imkanlarını arayacağız.
Öncelikle, Geçen hafta yaşananlar bir önceki forumda alınan Heliport ile ilgili kararın uygulama sürec ve eylemi konusunda bilgi vermek istiyorum.
Geçen hafta, Heliport projesi hakkında konuştuk ve belli kanaatlere ulaştık. Bunun sonucunda basın açıklamaları yaptık ve dilekçeler hazırladık. Dilekçe örnekleri oluşturduk. 3 farklı dilekçemiz var. Bu dilekçeler üzerinden herkes başvurularda bulunabilir ve itirazlarını yapabilir. Önümüzdeki hafta bizimle birlikte gitmek isteyenler gelebilirler, hep birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığına giderek itirazlarımızı yapacağız. Bu çerçevede yürütme kurulu üyemiz Neşe Erdilek Hanım, konseyin hazırladığı dilekçeyi okuyacak ve görüşlerinize sunacağız.
Heybeliada’da çıkan yangın konusunda CHP ilçe başkanı ve ekibi bugün bir eylemde bulundular. Yangın alanından buraya geldiler. Kendilerini de dinleyelim.
Sivil tolum olarak bayram temizliği yapalım. Bunu da not edelim.
Neşe Erdilek – Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi
Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından imar izni verilmesi üzerine tepeden inme şekilde verilen karara karşı 29 Temmuz’a kadar itiraz etmek mümkündür. Bu dilekçeleri herkes imzalayarak sunmalıdır. E-mail ve Whatsap gruplarında iletişim forumlarımız kuruldu. En kısa dilekçeyi dikkatlerinize sunarak şimdi okuyorum.
Önümüzdeki hafta çarşamba ve cuma günleri hep birlikte giderek dilekçelerimizi sunacağız.
Orman konusunda çeşitli çevrelerden arkadaşlardan öneriler geliyor. Yanıcı maddelerin mangalların yasaklanması konusunda adada bir kamuoyu oluştu. Mangalı alan ormana çıkıyor. Kömür satışının yasaklanması gerekiyor. Hazır mangal halinde piknikçilerin satın alarak ormana gideceği malzemelerin satılmaması ve yasaklanması konusunda bir inisiyatif geliştirilmesi gerekmektedir.
Adaya gelen kişilerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Anons ve bilgilendirme yapılmalıdır. Adanın temiz tutulması, yangına karşı bilinçli olması, temiz tutulması, adaya adım attıkları andan itibaren bilinçli olmaları için çalışma yapılmalıdır. Adanın bir SİT alanı olduğu, İstanbul’dan her gelenin bu adayı kafasına göre kullanmaması gerektiği vurgulanmalıdır. Bu konuda çalışmalar yapılmalıdır. Dışarıdan gelen insanların kuvvetle uyarılması gerekmektedir. Eğitimler konusunda da Kent Konseyi olarak iş birliğine hazırız. Çalışma ekibimiz mevcut yangın ve diğer afet konularında çalışan bir ekiptir. Orada da yangın konusunda çalışılabilir. Denetimler önemlidir. Kurumların iş birliğinin sağlanması da önemlidir. Denetimin kimin tarafından yapılacağı da önemlidir. Bu denetim mekanizmasının uygulanması ve müeyyidelerinin belirlenmesi önemlidir. Bu devasa sorun karşısında İBB’den destek alınması gerekecektir. Tüm kurumlar koordine edilmelidir. En iyi kurallar bile çıkarsak bile bunun denetimi yapılmadan işe yaramayacaktır. Koordine ve denetim işin başıdır.
Ali Ercan Akpolat – CHP İlçe Başkanı
Heybeliada’da çıkan yangın konusunda CHP İlçe Örgütü olarak yangını takip ettik. Öncelikle bu Pazar forumlarını düzenleyen Kent Konseyi başkanı ve yürütme kuruluna teşekkür ediyorum. Son haftalarda adalarda 3 yangın çıktı. Geçen hafta burada biz toplantı halinde iken yangın çıkmıştı ve hızlı yayıldı. Biz de buradaki toplantıyı terk ederek yangın alanına gittik. Yangın başladıktan sonra maalesef engel olunamıyor. Hava araçları olmasaydı yangın kontrol altına alınamazdı. Bu yangınlara engel olmamız lazım, içimiz yanıyor. Ormanlar bizim nefes aldığımız ciğerlerimiz. Bu konuda çağrı yaptık ve bugün Saadet Partisi İlçe Başkanı sayın Fesih Taybar da geldi, o da destek oldu. Teşekkür ediyorum. Adalılar geldi. Burada amacımız yangın başlamadan önce önlemlerin sıkı bir şekilde alınmasın sağlamak. Bugünkü basın açıklamasını bu nedenle yaptık. İki yerde basın açıklaması yaptık; yeşil alanda ve yangın yerinde ayrı ayrı yaptık. İki alan arasındaki farkı da birlikte yaşadık ve yangının ne kadar kötü olduğunu anladık. Bu konuda bir bütçe ayrılmalı ve hiçbir kısıtlama yapılmadan yangınlar önlenmelidir. Kentsel dönüşüm ve rantsal dönüşüm arasında tercih yapmalıyız ve var olan ormanlarımızı da korumalıyız.
Forumlara bütün siyasi partilerin temsilcilerinin gelmesi iyi olacaktır. Hepsini davet edelim. Orman yangınları ile ilgili toplantılar Orman İşletmesi, İSKİ ve ilgili birimler davet edilmelidir. Toplantılara kurumlar mutlaka temsilci göndermelidir. Aksi halde sorumluk altına kalırlar.
Ali Ercan Akpolat’ın Heybeliada orman yangını ile ilgili basın açıklaması
Bölgemizdeki ormanlarımız hem biz Adalıların hem de İstanbul gibi büyük bir metropolün yegane nefes ve yaşam kaynaklarındandır ve bu yüzden etkin korunmayı hak ettiğini düşünüyor ve buradan yetkilileri göreve çağırıyoruz! Dünyanın her yerinde şehir merkezlerine yakın ormanlarda çıkan yangınların en büyük nedeni insan kaynaklı ihmallerdir. Bu durum bölgemiz için de böyledir. Yaz aylarında özellikle hafta sonları bölgemize gelen yüksek sayıdaki ziyaretçilerimizin ormanlarımıza vereceği zarar ve yangın riski yüksektir. Durum böyleyken tek düşüncesi mesire alanlarını ve kıyıları orman statüsüne sokup, kiraya vererek kâr elde etmek olan Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü hem Heybeliada’da hem de diğer Adalarda çıkan yangınların en büyük sorumlusudur. Gelişmiş ülkelerde kaynakların yüzde 80’i yangını önlemek için verilen eğitimlere ayrılırken ve bütün çabalar yangını söndürmeye değil, yangın oluşmasını engellemeye yönelikken maalesef bizde bunun tam tersi olmaktadır. Orman yangınlarıyla yangın çıktıktan sonra değil, çıkmadan önce mücadele etmek gerektiğini, halkın bilinçlendirilmesini ve bu bilinçlendirme çalışmaları orman yangınlarının yoğunlaştığı mayıs-ekim aylarından önce mart-nisan aylarında başlaması gerektiğini maalesef bu müdürlüklerimize anlatamadık. Çünkü; -Yangına karşı en önemli ve etkili müdahale, yangının ilk 20 ila 30 dakikası arasında gerçekleştirilebiliyor. Çıkan yangınların büyümeden söndürülmesinde en önemli hususlardan biri de ormanın gerekli yerlerine ilk müdahale ekip ve ekipmanların yerleştirilmesidir. Bu ekip ve ekipmanlar, özellikle yangına hassas bölgelerde büyük yarar sağlarlar. Bir “Orman İşletme Müdürlüğü” mıntıkasında bunların miktarı ve yeri yapılacak bir planlama ile tespit edilmelidir. Ama maalesef ne böyle bir plandan ne de ilk müdahale ekiplerinden haberdar değiliz. -Yangın, ancak onu iyi bilen, tanıyan, hakkında bilgi sahibi olan ve söndürme tekniğini bilerek uygulayan yetişkin kişiler tarafından söndürülebilir. Başta yangın önleme ve söndürme çalışmalarını yürüten orman işletme şeflikleri ve orman işletme müdürlükleri olmak üzere ormancılık birimlerinde yeterli sayıda ve nitelikte teknik personel ve uzman yangın söndürme işçileri bulunmalı ve bunların daima eğitilmeleri gerekmektedir. Ama maalesef böyle birimlerden haberdar değiliz. -Yangın önleme ve söndürme çalışmalarında geleneksel yaklaşımlar sürdürülmekte, gelişen teknoloji ve tekniklerden yeterince yararlanılmamaktadır. Havada uçan araçlardan, dronlardan ve diğer kaynaklarla sürekli olarak ormanlarımız gözetilmelidir. Ama maalesef böyle bir teknolojimiz yok… Kısacası; Orman Genel Müdürlüğü yangınların zararlı etkilerini asgari seviyeye indirmek için ormanların yangından korunmasında koruyucu, önleyici ve yangınların söndürülmesi konularındaki tüm önlemleri alıp uygulaması gerekir. Bunun içinde orman ve orman yangınları konusunda planlanmış tüm yatırımlar gerçekleştirilmelidir. Hangi türden olursa olsun ortaya konacak birtakım gerekçelerle, bu yatırımlar ve faaliyetler kesintiye uğratılmamalıdır. Bugün burada olduğunuz için hepinize teşekkür ederim. |
Fesih Taybar- Saadet Partisi İlçe Başkanı – Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi
CHP ilçe başkanımıza teşekkür ediyorum. Basın açıklamamızın kurgusu güzeldi. Ağaçlık alan ve ağaç olmayan yerin farkı çok barizdi. Can kaybı olmadı ama ağaçlar da candır, onların da canı var. Ormanlarımızı korumamız gerekmektedir.
Zeynel Meriç- Afet Gönüllüsü- Adalar Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi
Yangınlar konusunda mutlaka önlem alınmalıdır. Ne kadar gönüllü olursa olsun önlemlerden etkili değildir. Adanın tamamı gönüllü olsa da ormanız yangından kurtaramaz. Mevcut şartlarda her gün bir yangın çıkmaması bir mucizedir. Bu nedenle tüm partiler ve önlem alması gereken kurumları harekete geçirmek için birlik olmalıyız. Tüm parti ve sivil toplum birlik olmalı. Kontrolsüz şekilde herkes orada piknik yapıp yangın çıkarabiliyor. Bunun kontrol atına alınması gerekmektedir. Afet öncesi afet sonrasından daha önemlidir. Maalesef daha önceki yangınlar gibi her siren sesi duyduğumuzda canımız yanıyor ve en kötüsünü düşünüyoruz, koşuyoruz. Orman Yangınları ile Mücadele Daire Başkanı sayın İkrami Çelik 30 yıldır aynı işi yapıyor ve akademik bir çalışma yapmış, kaymakam beye de iletmiş. Yaptığı senaryoya göre Heybeliada 2 saatte Büyükada ise 4 saatte yanabilecek durumdadır. Deprem ayrı bir senaryo ama bu korkunç bir durum. Bunun bilincinde olalım. Adalarımız her an yanarak yok olabilir. Adada yaşayan yerlilerin orman yangını eğitimi alması gerekmektedir. Şehir yangını ile orman yangını farklıdır. Heybeliada’da 25 kişi yangın eğitimi aldı. Orman yangını çıkınca bizler yangın personeli gibi hareket edeceğiz. Sivil kayıpları da azaltmamız gerekmektedir. Yardıma gelen kişiler de risk altındadır. Kurumsal iletişim de önemlidir. Uçakların attığı suların altında kalmak da risktir. Bilinçli olmak gerekir. Büyükada olarak da orman yangın gönüllüsü olma eğitiminin burada da yapılması gerekir. Personel ve altyapı eksiği vardır. Herkesin gönüllü olması gerekir. İtfaiye de yetersiz. Yerel belediye ve diğer kurumları harekete geçirmek için hepimize düşen görevler vardır.
Bu arada, Heybeliada’da yanan yerlerin ağaçlandırılacağına dair bilgiler edinmiş durumdayım.
Kenan Şahap Yakut – Adalar Kent Konseyi Çalışma Grubu Koordinatörü
Hepimize düşen çok büyük görevler var. Aslında küçük çabalarla olacak işlerdir. Birincisi, dilekçeler ile kurumlara başvurmak. İkincisi, hukuki gerekçeler ile görev ihmali şikayetleri ve davaları açmaktır. Ben özellikle bu konularda aktif olmak için ne gerekiyorsa yapmak isterim. Ufak ufak da olsa can sıkıp caydırmak için bireysel bazda çalışmanın da çok işe yaradığına inanıyorum.
Yangın Hidrantı çıkarılıp çıkarılmadığını sormamız gerekir. Hangi kurum yapacaksa onu denetlememiz gerekir. Dilekçelerle soralım. Görevini yapmayan kurumlar varsa onları şikâyet etmemiz gerekir. Bu konuda Avukat İbrahim beyin açıklama yapmasını isterim.
İbrahim Aycan – Avukat
Halk denetim yapmazsa idareler kafasına göre hareket eder. Sivil toplum birlikte hareket etmeli. Özellikle adalardaki dernekler ve vakıflar Kent Konseyi çalışmalarında kurumsal olarak yer almalıdır. Bunu sağlayamazsak her gün yeni bir probleme uyanıp sızlanacağız ve kimse tek başına çare üretemeyecek. Sivil toplum ve adalılar tek ses olup demokratik sağlamalıdır, katılım olmadan adalar hakkında bir çalışma yapılmaması gerektiğini kamu yöneticilerine öğretmeliyiz. Kamu kurumlarına yüzlerce dilekçe ile başvurarak onları sıkıştırmalı ve doğru yöne çekmeli ve sorumluluklarını hatırlatmalıyız
İnci İşbulur – Avukat
Biz eskiden beri bu sorunları yaşıyoruz. Bizim Burgazada daha erken kararıyor. Daha önceki yangınlarda uçaklar çalışamadı. Gönüllüler sayesinde orman yangını söndürüldü. Bizim geçen seneki yangın da çalılık ve makilik olduğu için çabuk söndü. İnsanlar ve plajdakiler de risk altına attılar kendilerini. O zaman lodos da vardı. Güçlü bir rüzgâr vardı. Yanan çam kozaları bomba gibi her yere yayılıyordu. Rüzgâr tersten esse işimiz çok kötüydü. O zamanki belediye başkanının yanlışları sonucunda çıkmıştır. Çöplükten çıkmıştı. Bize en çok yardımı orman bakanlığı yaptı. Onların hakkını vermemiz lazım. Bize hemen ağaç diktiler, 2 gün sonra çalışma başladı. Üniversiteden destek almıştık. Onlar ağaçların nasıl dikileceği konusunda destek vermişti. Daha sonraki çalışmalarda sonraki yıllarda daha çok yollara yazı yazmayı ve bilgilendirme yapılmasını sağladık. Sigara izmariti atılmaması için yollara yazılar yazdık. Vapurlarad anonslar başladı billboardlara da yazıldı ama daha sonra unutuldu. Sonra geçen seneki yangın çıktı. En büyük yangın geçen yılki idi.
Eskiden iskelede polisler olurdu şimdi de olması gerekir. Emniyet amiri görevini yapmalıdır. Dilekçe verelim.
Yaman İrepoğlu:
Afet çalışması, sel, yangın çalışması yapmamız gerekir. Risk yönetimi ve stratejik planlama yapılması gerekir. Gene deprem de çok önemli. Gönüllerle ve belediye ile koordine olarak çalışılması daha faydalı olacaktır.
Şeref Sönmez
Uygulamaya dönük faaliyetleri harekete geçirelim. Doğma büyüme Heybeliadalıyım. Eski yangınları da gördüm. Çöplükten yangın çıktı. Çamlimanı’ndan Domuz Tepesi’ne kadar olan yerdeki yangından sonra dernek olarak 2500 fidan diktik. Önerilerim var. Yangınlarda art niyet de vardır. Rant ya da imara açma amacı da olabilir. Bu düşünceyi çürütmek için bir an önce önlemek için orman bölge müdürlüğüne başvurmamız ve ağaçlandırmamız gerekir. Ne zaman fidan dikimine başlanacağını soralım, onlar bize cevap versin ki kuyruğu sıkışsın. Faaliyet raporunu resmi yazı ile isteyelim. Çamlimanı’nda diktiğimiz ağaçlar 25 senede ancak 1 metre boy alabildiler. Toprağın karıştırılarak yeniden ağaçlandırma çalışmasının hızlandırılması mümkündür. Geç tutuşan ve yanması zor olan ağaç türlerinin dikilmesi de düşünülmelidir.
Musa Kazım Biçer
Adalarda bugüne kadar yangın kulesi yoktu. Zamanın valisi Hayri Kozakçıoğlu yaptı. Rahmetle anıyorum. Daha önce hep bireyler tarafından ihbar yapılıyordu. Orman yangınını minimuma indirmek ve yargını korumak gereklidir. Yangın sinyalizasyonu dört adamızı da görmemektedir. İddia ediyorum.
Mangal lafının altında köylülük iması vardır. Mangala karşı argümanlar dile getirirken köylülük zihniyetine karşı bir önyargı ile hareket edildiğini düşünüyorum bunu kabul etmiyorum, kınıyorum.
Hamiyet Asan
Belediye başkanına bir soru sormak istiyorum. Adalara gelen gidenin denetimi yapılacak mı? Hala kalabalıklar devam ediyor. Belediye başkanı emniyet ile görüşerek bu sorunu çözebilir mi?
İkinci sorum: Kurumlar arası koordinasyon için kim adım atacak. Belediye mi valilik mi kaymakamlık mı? Çözüm nedir? Biz bunları duymaktan bıktık. Kurumlar arası iletişimsizlik artık çözülmelidir.
Zeki Sagay:
Türkçeci olarak afet gönüllüsü kavramı hakkında bir düzeltme yapmak isterim. Yangın savaşçısı vurgusu yapmamız gerekir. Yangını söndürmeye gönüllü olmayı ön plana çıkarmak gerekir.
Zeki Coşkun
İki birim oluşturulsun. Bilgi havuzu oluşturulsun ve doğru bilgiye ulaşalım. İletişim birimi olsun. Kendi kendimize değil kamuoyunu bilgilendirecek bir şekilde ilerleyelim. Bu iki husus önemlidir. Ülkenin ve İstanbul’un doğru şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Korhan Gümüş
Orman yangını riskinin azaltılması söndürme kadar önemlidir. Bütün örneklerde karma teşkilat oluşturuluyor. Profesyoneller ve gönüllüler birlikte çalışıyor. Sadece acil durumlar için değil risk analizlerinin yapılması için de uzmanlar ve gönüllüler birlikte hareket ediyor. Isıtma konusu da önemli. Son çıkan yangınlar ısıtma sistemlerinden ve bacalardan da çıkabiliyor. Enerji kulanım tipinden kaynaklı yangın da çıkabilir. Eylem planı çıkarmak için İBB risk azaltma grubu ya da kriz müdahale grubu bir fırsattır. Çok aktörlü yapı içinde İBB ve Ada Belediyesi ile birlikte bir afet çalışma grubu kurulmalı. Riski algılamak da önemlidir. İnsanların ve toplumun da benimseyeceği tedbirler alınmalıdır. 1/5000 lik imar plan çalışmasında afet yönetimini de birlikte ele alalım.
Adaya gelenler çöpleri yola atsalar daha iyi. Temizliği kolay. Oysaki kenara kıyıya atıyorlar ve daha kolay yangın çıkıyor ve temizlenemiyor. Risk analizini doğru yapmamız lazım. Çok boyutlu bir yönetim sorunu ile karşı karşıyayız. Fragmantize olmuş yönetimi ele almamız lazım. Kent Konseyi çok katmanı yapıları bir araya getirmek için kurulmuştur. İlişkisel bir mantık kurgulamak için kurulmuştur. Bu çerçevede düşünelim. Dağılmadan ve planlı hareket etmeliyiz. KK forum yapan bir kurum değildir.
Afet nelerin yanlış olduğunu gösterir. İnsanların yarattıkları şeylerdir. Afet kendi kendine olmaz. Doğadaki kaynağın afete dönüşmesi insan nedeniyledir. Çareleri de bulmak zorundayız. İnsan odaklı olduğunu düşünerek her boyutu ile bu çağrıyı ve katılımı yapmak lazım. Bütün aktörleri ikna etmemiz gerekmektedir.
Kültürel peyzajı önemsemiyoruz ama bu çok önemlidir. Ada kıyılarındaki falezli yapı çok önemlidir. Bunu bozacak her girişim hatalıdır. Bunu İstanbul’a da anlatmamız gerekmektedir.
Adada yangın çıkmayacak yerler tespit edilmeli ve mangal yapacak olanlar oralara yönlendirilmelidir. İnsanları ormanın içine sokmamalıyız.
Nurzan Erden:
Tüm sivil toplum birlikte hareket etmelidir. Daha kurumsal daha iletişim ve daha planlı hale gelmeliyiz. Siyasi partilerin ve konu ile ilgili kişilerin var olduğu, muhatapların olduğu toplantılar olmalı.
Yangın, kıyılarımız, heliport, imar ve orman konularında birebir muhataplarının geldiği toplantılar yapılmalıdır. Forumlarımız geniş katılımlı olmalı ve muhataplar gelmelidir.
Derya Tolgay
Benim önemsediğim konular vardır. Mangal ve jiletli teller için bir karar çıkarılmalıdır. Başkanımız da burada. Neşe hanıma katılıyorum. Belediye meclisi bu konuda karar almalıdır. Ercan beye katlıyorum. Yangını önemek için bütçe çıkarılması gerekir. Yeni otobüsler yangın için yeni bir tehdittir. Tam tur yapıyorlar ve bu durum orman yangınına davetiyedir. Ormanın içinde bile durak var. Asla denetlenemez ve engellenmelidir. Ormana girip her türlü yangını çıkarabilir. Ulaşımın orman bölgelerine götürülmemesi gerekir. Dünyanın hiçbir yerinde ormana kolay ulaşım yoktur. Ulaşımın engellenmesi gerekmektedir. Geçen bayramda 2 yangın çıktı. Somut olarak ne yapabiliriz. Başkan da buradayken bunları karara bağlayalım.
Yeniden ağaçlandırma çalışmaları konusunda uzmanlardan mutlaka destek alınmalı, bireysel görüşlerimiz her zaman doğru olmayabilir, bazen de tehlikeli olabilir.
Denize kimse ulaşamıyor, kamuya ait yolların kapatılması nasıl olabilir, onlarca yol kapatılmış.
Erdem Gül – Adalar Belediye Başkanı
Ben aslında buraya belediye olarak gelmedim. Bireysel olarak foruma katılmak istedim. Şahsi olarak geldim. Ama yine de sorulan sorulara yanıt vermek itiyorum. Bizim bilgiye ihtiyacımız var komplo teorisine ihtiyacımız yok. Adada bilgi yerine hurafe daha önde gidiyor. Yangının ilk anından itibaren oradaydım. Komplo aramaya gerek yok. Kuru eleştiriye gerek yok. Doğru eleştiri ve yapıcı olmamız gerekir. Bizim ihtiyacımız yangın ve afet anında ne yapmamız gerektiğini değil ne yapılmaması gerektiğini bilmektir. Arızalı psikolojiyi çözemezsek yürütemeyiz. Duygusal ve duyarlı olmakla sorunu çözemeyiz, yangın yerine fotoğraf çektirmeye gelenler bile vardı. Kendimizi de eleştirmemiz gerekir. Ortaya konulan öneriler ve yapılması gerekenler nice yıllardan beri konuşuluyor. Yapılması gerekenleri de bilelim elbette.
Koordinasyon siyasal bir konudur. Tek başına bizim çözeceğimiz bir konu değildir. Akülüye koordinasyon yapabiliyor muyuz? Ülkenin siyasal yapısı ile doğrudan ilgisi var. İBB ile daha koordine olmak mümkün, diğer kurumlardan emin değilim. Bunu kaynakla ilgisi yok, kişisel tercihlerle de ilgisi yok. Bahsedilen bazı kişiler karar verici değildir. Yukarıdan yapılıyor.
Esnafımızla da konuşuyorum. Derya hanımın söylediklerini kabul etmiyorum, reddediyorum.
Ormanlarda mangal yapılması yasak değil mi? Adaya gelen tekne ve vapurları nasıl denetleyeceksiniz? Bir şey yapalım ama nasıl yapalım? Sorunlara ilişkin yükleri üzerimizden atıp kurtulmayalım. Sadece öyle yapmayalım, ezbere konuşmayalım. Bir şey yapıp hemen kurtulamayız.
Yangınların çoğu mangaldan çıkıyor. Ama adada mangal olmasın demekle işi çözemiyoruz.
Heliport olayının detaylarına bakmamız lazım. Oraya bir pist yapılacak mı şu aşamada görülmüyor, ileride ne yapılacak onu araştırmalıyız. İnanmak değil bilmek önemlidir.
Forum şeklindeki bu çalışmayı tebrik ediyorum.
You must be logged in to post a comment.